Bela tehnika, Hladilniki

6 stvari, ki jih je treba upoštevati pri nakupu novega hladilnika

Ali ste vedeli, da lahko nov hladilnik porabi do 20 odstotkov manj energije kot stari? A ko pride čas za nakup novega hladilnika, večina od nas ne razmišlja o učinkovitosti. Namesto tega se osredotočimo na velikost in estetiko. Z drugimi besedami, pred okolju prijaznimi izbirami dajemo prednost slogu.

Razumemo. Nova naprava ni ravno vznemirljiva. Kdo si želi sobotno jutro preživeti v razmišljanju o hladilnikih? Toda če kupujete hladilnik, je tu nekaj stvari, ki jih morate upoštevati: novi hladilniki so veliko več kot le škatle za shranjevanje hrane; postali so pametni aparati, opremljeni z različnimi funkcijami in tehnologijo. Tukaj je pet stvari, ki jih morate upoštevati pri nakupu novega hladilnika.

1) Izberite hladilnik z okolju najbolj prijaznimi funkcijami

Res je, da vsi hladilniki porabljajo električno energijo, vendar so novejši modeli energetsko učinkovitejši od starejših. Preden začnete nakupovati, morate vedeti, koliko energije potrebujete in katere vrste hladilnikov so na voljo. Večina hladilnikov ima oznako Energy Star, kar pomeni, da porabijo 10 % manj energije kot standardni modeli. Kombinirani hladilnik z zamrzovalnikom in certifikatom Energy Star porabi približno 30 % manj energije kot standardni model. Če lahko izberite kombiniran hladilnik – ti hladilniki omogočajo več prostora za shranjevanje in so odlični za družine. Poleg tega poiščite hladilnike s senzorji, ki samodejno izklopijo kompresor, če v bližini ni nikogar, ki bi odprl vrata.

2) Upoštevajte svoje potrebe po shranjevanju

Glede na velikost in potrebe vaše družine boste morda potrebovali manjši ali večji hladilnik kot ga imate zdaj. Če zamenjujete pokvarjen hladilnik z novim modelom lahko razmislite o večji enoti, da boste kar najbolje izkoristili svojo naložbo. Pri izbiri velikosti novega hladilnika morate upoštevati tri stvari:
– Prostor: izmerite prostor, kamor boste postavili hladilnik, in upoštevajte njegovo velikost.
– Prostornina: razmislite o količini živil, ki jih boste shranjevali v hladilniku, da jih ne boste kupili preveč naenkrat.
– Zabojniki: če nameravate veliko hrane shranjevati v posodah, poskrbite, da se bodo prilegale hladilniku.
– Drugi aparati: glede na vašo razporeditev poskrbite, da se hladilnik ujema z drugimi kuhinjskimi aparati.

3) Preverite oceno Energy Star

Pred nakupom hladilnika preverite njegovo oceno Energy Star. Energy Star je prostovoljni program, ki testira in ocenjuje energetsko učinkovite naprave. Če ima hladilnik, ki ga nameravate kupiti, oznako Energy Star, porablja manj energije kot standardni modeli. Če zamenjate starejši model hladilnika, lahko z nakupom modela Energy Star prihranite več energije in denarja. Nov hladilnik s certifikatom Energy Star stane približno toliko kot hladilnik brez certifikata. Razlika je v tem, da boste z modelom Energy Star prihranili denar na računu za energijo.

4) Preverite, koliko energije porabi

Ne glejte samo na ceno hladilnika in njegovo velikost. Ko pregledujete hladilnike, morate biti pozorni tudi na količino energije, ki jo posamezni hladilniki porabijo. Večja kot je letna poraba kilovatnih ur (kWh), več energije hladilnik porabi. Ta številka se lahko med različnimi modeli razlikuje tudi do 20 %. Zato je pomembno, da primerjate kWh na leto vsakega hladilnika, o katerem razmišljate. Na nalepki vseh hladilnikov je navedena poraba energije. Če kupujete prek spleta, preverite, koliko energije porabi hladilnik. Če kupujete v trgovini, vprašajte prodajalca.

5) Preverite njegovo garancijo in zanesljivost

Kadar se hladilnik poškoduje, sta popravilo in servis morda krita z omejeno garancijo. Trajanje in pogoji se lahko med različnimi blagovnimi znamkami razlikujejo. Če torej kupujete novi hladilnik, preverite informacije o garanciji in se prepričajte, da razumete, kaj zajema in koliko časa. Če ima hladilnik certifikat Energy Star, je garancija 10 let. Če hladilnik nima certifikata Energy Star, je garancija običajno pet let. Nekatere stvari je lažje preveriti kot druge. Glede zanesljivosti hladilnika preverite, kako dolgo podjetje posluje in preučite spletne ocene.

6) Izberite barvo in slog, ki ju boste redno uporabljali

Ali je barva hladilnika pomembna? Da! Ker ga boste zagotovo gledali vsak dan. Barva hladilnika lahko na vas in ljudi, ki živijo v vašem domu, vpliva na več načinov. Nekatere barve delujejo pomirjujoče, druge vas lahko napolnijo z energijo in motivacijo, medtem ko se lahko zaradi drugih počutite utrujeno. Pri nakupu hladilnika poskušajte izbrati barvo, ki bo na vas delovala pozitivno. Tako se jo boste navadili gledati vsak dan in vam bo pomagala iz sebe izvabiti najboljše.

To je nekaj stvari, ki jih morate upoštevati pri nakupu novega hladilnika. Seveda obstaja še veliko drugih dejavnikov, ki jih morate upoštevati, vendar so ti najpomembnejši. Zdaj morate le še poiskati najboljši hladilnik za svoje potrebe in zahteve.