Nekategorizirano

E-skiroji – nova zelena mobilnost v mestih

E-skiroji so zagotovo hitra pa tudi izjemno priročna rešitev za krajše razdalje ter predstavljajo enega od pomembnih korakov v smeri zelene mobilnosti v mestih. Tovrstna prevozna sredstva odlično poskrbijo za kar precejšnje zmanjšanje prometne gneče in seveda tudi izpustov.

A še preden si kupite ali uporabite e-skiro, temeljito preverite pravila uporabe. Tudi o tem pišemo v nadaljevanju, obenem izpostavljamo vse ključne prednosti in seveda tudi morebitne nevarnosti. Izpostavili bomo še odličnega ponudnika in enega od njegovih finalistov e-skirojev, po katerem se vam zagotovo splača poseči. Vmes bomo izpostavili še različne vrste oziroma tipe.

Poglavitna pravila za e-skiroje

V Zakonu o spremembah ter dopolnitvah zakona o pravilih v cestnem prometu je za udeležbo e-skirojev navedenih kar nekaj pravil. Med drugim pravila narekujejo tudi to, da je vožnja z e-skirojem dovoljena po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali po kolesarski poti. Če omenjenih površin ni na voljo, se z njim lahko vozite ob desnem robu smernega vozišča v naselju – toda le v naseljih, kjer je omejitev hitrosti vožnje do 50 kilometrov na uro.

Sprednji žaromet z belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijska svetilka z rdečo svetlobo sta nujna ob uporabi električnega skiroja ponoči ter ob zmanjšani vidljivosti. Obenem mora biti obvezno na zadnji strani nameščen še rdeči odsevnik, na obeh straneh tudi oranžni ali pa rumeni bočni odsevnik.

Med vožnjo na e-skiroju je prepovedano vleči, voditi ali potiskati katero koli drugo vrsto vozila. Prav tako je prepovedano pustiti se potiskati ali vleči, prevažati druge osebe, predmete, ki bi lahko voznika ovirale med samo vožnjo. Ob omenjenem je izjemno smiselno preveriti še uporabo pravil, ki so namenjena kolesarjem. Med drugim to pomeni tudi obvezno uporabo čelade, in sicer do dopolnjenega 18. leta starosti.

Električni skiro mora biti obvezno parkiran tako, da pod nobenim pogojem ne ovira prometa.

Daleč največje prednosti e-skiroja

Z električnim skirojem se lahko uporabnik hitro premika po mestu. Je torej več kot odlična izbira za redne vožnje po prestolnici. Njegovo obratovanje je cenovno ugodno. Gre za nadvse kompaktno prevozno sredstvo, ki je prenosljivo. S seboj ga lahko vzamete tudi v javna prevozna sredstva, na primer na avtobus.

Nekateri modeli e-skirojev celo zagotavljajo, da se vam ni treba bati vožnje niti na nekoliko bolj zahtevnih terenih. In kot smo že omenili – e-skiroji so brez dvoma eden od pomembnih korakov v smer zelene mobilnosti, predvsem zaradi zmanjšanja izpustov.

Vrste električnih skirojev

Tako kot to velja za številna druga prevozna sredstva, se tudi električni skiroji delijo na več vrst oziroma tipov. Na voljo so:

  • e-skiroji za vožnjo po mestu,
  • e-skiroji za vožnjo po terenu,
  • e-skiroji za otroke,
  • zložljivi e-skiroji.

Za tiste, ki so namenjeni mestni vožnji, je značilno, da imajo nekoliko manjša, trdna kolesa ter so hitrejši. Številni tovrstni modeli uporabniku omogočajo zložljivost in prevažanje v javnih prevoznih sredstvih. Navadno so manj zmogljivi in jim zadostuje manjša kapaciteta baterije. Njihova zmogljivost je do 350 W, doseg je približno 25 kilometrov.

Večji modeli z gumijastimi kolesi so namenjeni za vožnjo po terenu. Vožnja z njimi je lahko izjemno udobna. Takšni so torej ustrezna izbira tudi za neasfaltirane peščene ali pa makadamske poti. Njihova moč presega 350 W, doseg pa je med 25 ter 45 kilometri.

Precej manjše velikosti so otroški električni skiroji. Imajo nastavljivo višino krmila, zavore so samoumevne, nekateri vključujejo še sedalo. Njihov doseg je 10 kilometrov. Zložljiv tip e-skiroja pa ima lahek okvir za preprosto prenašanje. Skupaj z baterijo imajo približno 10 kilogramov. Sprednja palica se lahko spusti in pritrdi na kavelj. So dobrodošla izbira za mesto. S seboj jih lahko vzamete v prevozna sredstva.

Ogled in nakup električnega skiroja v spletni trgovini

Odlična ponudba s tovrstnimi prevoznimi sredstvi vas čaka tudi na spletu, na primer v spletni prodajalni lepdom.si. Finalist med finalisti je preverjeno Xiaomi električni skiro v črni barvi. Pobliže si ga lahko ogledate tu: https://lepdom.si/izdelek/xiaomi-elektricni-skiro-1s-crne-barve/.

Električni skiro Xiaomi 1S predstavlja zložljivo prevozno sredstvo in enega od najlažjih skirojev na trgu. Narejen je iz kakovostnega aluminija, njegova masa je samo 12,5 kilograma. Opremljen je tudi z elektronskim zavornim sistemom z ABS ter z rekuperacijo energije. Enakomerno hitrost uporabniku omogoča tempomat. Z njim lahko prevozite tudi do 30 kilometrov, njegova najvišja hitrost pa je 25 kilometrov na uro. Lahko se hitro in preprosto zloži, s tem vam je zagotovljena mobilnost pa tudi učinkovito shranjevanje.