Nekategorizirano

Žari in otvoritev sezone peke na prostem

Bližajo se lepi in topli dnevi, z njimi pa tudi sezona žara ter kuhanja na prostem. Če se na to še niste ustrezno pripravili, časa ni več dosti. Morda za letošnjo peko na prostem načrtujete nakup novega žara. Vse skupaj pa še zdaleč ni tako preprosto, kot ste si morda zamislili. Pri izbiri takšne naprave je že na začetku treba vedeti, da obstaja kar nekaj tipov. Poznavanje prednosti in slabosti posameznih izvedb vam tako lahko pri pride še kako prav.

V kuhinjo na prostem pa v resnici lahko spremenite kateri koli zunanji prostor, na primer teraso, balkon ali pa vrt. Prav za vsako izbrano površino, način priprave in ne nazadnje za vsako priložnosti je na voljo žar, ki bo vašo izbrano druščino razveseljeval z nadvse okusnimi sveže pečenimi dobrotami. V poplavi naprav za pečenje na prostem lahko izbirate med prenosnim, zložljivim, plinskim, električnim, kombiniranim ali pa žarom na oglje. Toda, kaj je najustreznejša izbira za vas?

Plinski žar ali žar na oglje?

Med daleč najpogostejša vprašanja ljubiteljev peke v naravi sodi vprašanje, ali je zanje primernejša izbira plinski žar ali žar na oglje. Pogosto lahko slišite debato o tem, katera od omenjenih vrst je boljša. Seveda imata oba žara svoje prednosti pa tudi slabosti, ki se jih splača dobro poznati.

Plinski žari

Plinski žar je za uporabo izjemno preprost. S pritiskom na gumb se ga enostavno prižge, izjemno preprosto se vzdržuje konstantna temperatura ali pa se jo spreminja. V povprečju se takšna vrsta žar naprave segreje že v desetih minutah. Po drugi strani pa žar na oglje za primerno segrevanje potrebuje približno 40 minut.

Za žar na plin je značilno tudi to, da ga je povsem preprosto očistiti. Na njem ni ostankov pepela. Torej je odlična izbira za vse, ki nameravajo nekoliko pogosteje peči. Naprava se lahko postavi na teraso ali balkon. Dobrodošla je tudi za pripravo kosila. Na sploh velja, da je peka na plinu precej ugodnejša v primerjavi s peko na oglju. Plinski so izjemno vzdržljivi, njihova življenjska doba je tudi do 25 let. So nesporni favoriti na področju praktičnosti, medtem ko jim nekoliko zmanjka pri okusu. S slednjim se zlasti strinjajo veliki pristaši žara na oglje.

Žari na oglje

V primerjavi z žarom na plin ima žar na oglje številne prednosti pa tudi slabosti. Priprava takšne naprave vam torej v povprečju vzame 30 do 40 minut. Tudi uravnavanje same temperature zahteva kar dosti pozornosti pa tudi znanja. Kar nekaj dela imate tudi po tem, ko se peka že konča. V mislih imamo zlasti čiščenje. Peka pa je ne nazadnje tudi dokaj draga. V primerjavi s plinskim je žar na oglje manj vzdržljiv. Ob kakovostnem vzdrževanju vam lahko dobro služi približno deset let.

Ključna prednost žara na oglje pa se zagotovo skriva v okusu. Hrana, ki je pečena s pomočjo takšne naprave, namreč daje pravi okus peke na žaru. Naprava je primerna tako za peko zrezkov kot tudi za dimljenje – zaradi večjega temperaturnega razpona.

Ugodna in kakovostna ponudba pripomočkov za peko v naravi

Ne glede na to, katera vrsta žara vas je najbolj prepričala, si lahko takšno napravo dandanes kupite tudi na spletu. V spletni prodajalni lepdom.si lahko izbirate med kakovostnim plinskim žarom ali med kakovostnim žarom na oglje. Za podrobnejši ogled naprav, ki vam jih po ugodnih cenah ponuja spletni ponudnik, kliknite tu: https://lepdom.si/kategorija/prosti-cas/zari/.

Landmann Triton 3.1 Maxx – odličen plinski žar

Če je plinski žar vaš največji finalist za peko na vrtu, je izjemno priljubljena izbira naprava, ki jo v omenjeni prodajalni lahko najdete pod oznako Landmann Triton 3.1 Maxx. Vključuje kar tri gorilnike in ima ekskluzivno opremo v kombinaciji z izjemno učinkovitostjo. Opremljen je s patentiranim sistemom PTS, ki omogoča največjo učinkovitost kuhanja. Prav tako odlično odpravlja mrzle točke na žaru.

Tovrstna naprava je narejena iz visokokakovostnega nerjavečega jekla – z vsemi standardnimi lastnostmi, ki so potrebne za vsako priložnost na prostem.

Grill Chef Comfort Basic Wagon – odličen žar na oglje

Če pa vas bolj navdušuje okus kot sama hitrost ter priprava peke, je žar na oglje za vas zagotovo primernejša izbira. V spletni trgovini lahko naročite Grill Chef Comfort Basic Wagon žar na oglje, ki je opremljen z modularno litoželezno rešetko. Ima tudi manjšo kombinirano rešetko. V primerjavi z večino drugih žarov intenzivnosti ne uravnavamo s prestavljanjem rešetke.

S pomočjo prezračevalne luknje, ki se nahaja ob strani naprave, pa lahko učinkovito vplivate na pretok zraka, s tem pa seveda tudi na samo stopnjo gorenja.