Grelne in hladilne naprave

Kaj je daleč najpomembneje pri izbiri vinske vitrine?

Zbiralci vin, ki nimajo dostopa do čisto prave vinske kleti, si najpogosteje pomagajo kar z vinskimi hladilniki. Pri shranjevanju takšne vrste pijače pa je seveda treba upoštevati izjemno veliko zadev, na primer temperature, vlažnost, sončno svetlobo, gibanje. K temu lahko odlično pripomorejo tudi vinske vitrine. Takšen pripomoček je namreč poglavitnega pomena, kadar gre za ohranjanje svežine ter okusa vina.

Pri izbiri vinske vitrine je daleč najpomembneje, da se najprej odločite, na katero mesto v prostoru jo boste namestili. Nato pa lahko izbirate med različnimi modeli oziroma tipi vinskih vitrin.

Kaj torej sploh je vinska vitrina?

Vinska vitrina je zagotovo najbolj idealno mesto za shranjevanje steklenic z vinom. Gre za kos, ki je narejen v slogu pohištva. Zgrajena pa je z mnogo enakimi lastnostmi kot vinska klet. Vino tako ohranja na hladnejši temperaturi, obenem nudi primerno vlažnost, ki je ključna pri dolgotrajnem shranjevanju.

Vinska vitrina je izolirana. Praviloma vključuje regal, vrata, kletni hladilni prostor ter razsvetljavo. Druge funkcije vključujejo še ključavnico s ključem pa tudi digitalni nadzor temperature. Ena od največjih prednosti tovrstnega kosa je zagotovo ta, da ima lahko veliko prostornine, in to znotraj manjšega prostora. Življenjska doba vinske vitrine je dolga. Lahko koristno služi veliko let, in to le z malo zahtevnega vzdrževanja. Slog in barvni odtenek takšne vitrine pa seveda lahko prilagodite videzu prostora, kjer bo postavljena.

Poglavitne prednosti vinske vitrine

Ključna prednost vinske vitrine je zagotovo to, da vino povsem pravilno hranimo. Prav tako je takšen kos odličen način, da z njim lahko dosežete učinek razkošja. Vinska vitrina je tako izjemno dobrodošla, če na primer želite prenoviti kuhinjski prostor. Takšen dodatek bo zagotovo izjemno velik doprinos.

Vrste vinskih vitrin

Pri izbiri vinske vitrine se lahko pričakovano pojavi cela kopica vprašanj, na primer: koliko steklenic nameravamo hraniti v njej?; Imamo primerno električno napeljavo, kjer jo bomo namestili? Želimo kupiti vgradno ali prostostoječo? Kakšen stil vinske vitrine nam najbolj ugaja? Koliko denarja smo pripravljeni odšteti za napravo?

Glede na vrsto vinske vitrine v grobem lahko razdelimo na tri večje kategorije. To so prostostoječe, vgradne in podpultne. Prostostoječa vitrina za vino predstavlja vrhunski dodatek k vsakemu domu. Stoji torej povsem samostojno in je v osnovi cenovno dostopnejša v primerjavi z drugima vrstama. Pri postavitvi praviloma ne predstavlja posebnih omejitev, zato velja za eno od najbolj priljubljenih izbir. V njej lahko brez težav hranite tudi večje količine vinskih steklenic.

Vgradna vitrina je narejena tako, da je nameščena v kuhinjski omari. Od zadaj je odprta za prezračevanje. Navadno se namešča nekje v višini prsnega koša. Njena slaba plat je zagotovo nekoliko višja cena ter manjši prostor za shranjevanje. Pred nakupom pa je seveda potrebno misliti še na samo vgradnjo.

Podpultna vitrina je torej enota, ki je nameščena pod pultom. Zasnovana je tako, da sedi na tleh. V večini primerov ima okoli sebe kuhinjske omare, da se ustvarja brezhiben videz.

Dobrodošle funkcije pri vinski vitrini

Pri izbiri vinske vitrine morate posebno pozornost nameniti tudi funkcijam. Še posebej pomembne so naslednje: temperaturni razpon, temperaturna cona, ključavnice za varnost, trojno steklo oziroma dobro izolirana masivna vrata – za učinkovito ohranjanje hladnega zraka.

Temperaturni razpon mora biti takšen, da je primeren za hlajenje vseh vaših vrst vina, in to pri idealni temperaturi za serviranje. Enostavno referenco vam lahko torej zagotovi jasen prikaz temperature. Tako lahko povsem natančno spremljate pogoje za optimalno shranjevanje vina.

LED osvetlitev vinske vitrine

Mnoge vinske vitrine so oblikovane z notranjo razsvetljavo. Ta prikazuje steklenice, in to na najprivlačnejši način. Za osvetljevanje takšnega prostora se daleč najbolj priporoča kar LED razsvetljava, ki je izjemno varčna z energijo. Ob tem morate kar se da dobro poskrbeti za zmanjšanje UV žarkov, ker ti lahko hitri prezgodaj postarajo vino. Posledično se veliko vinarjev odloča za steklenice, ki so izdelane iz barvnega stekla. Te namreč njihovo vino učinkovito ščitijo pred svetlobo.