Kuhinja in mali gospodinjski aparati

Likalniki in parne postaje – funkcionalnost in razlike

Verjetno se boste strinjali z mislijo, da je likanje eno od najbolj mučnih in zoprnih hišnih opravil. Še posebej, če morate zlikati ogromne količine oblačil. Največje težave vam verjetno med drugim povzročajo trdovratne guba na oblekah. Če jih želite odpraviti na hiter in učinkovit način, je boljša izbira kot so likalniki zagotovo parna postaja.

Parna postaja vam lahko z veliko pare ter modernimi funkcijami pomaga skrajšati čas, ki ga sicer porabite za likanje. Prav tako vam bo zagotovila, da lahko uživate v oblačilih brez kakršnih koli gub.

Ključni razlogi za izbiro parne postaje

Parno postajo sestavlja likalnik, ki je povezan z osnovno enoto, in sicer preko cevi. Osnovna enota vključuje večji rezervoar z vodo, ki zagotavlja daljše ter neprekinjeno likanje. Parna postaja ima v primerjavi s klasičnim oziroma običajnim likalnikom precej večjo prostornino, prav tako rezervoar za vodo in posodo, v kateri se ustvarja para.

Izbira parne postaje je tako dobrodošla zlasti za vse tiste, ki imate veliko oblek, perila, oblačil in srajc, ki so še kako zelo občutljivi za likanje. Tehnologije, ki so vgrajene v parno postajo, vam namreč omogočajo, da so oblačila lahko zlikana na povsem profesionalni način, seveda precej hitreje kot z navadnim likalnikom. Obenem vas ne bo nikoli skrbeli, da se bo vaš najljubši kos oblačila zažgal ali kaj podobnega.

Največje razlike med klasičnim likalnikom ter parno postajo

V primerjavi s klasičnim likalnikom parna postaja proizvaja bistveno večjo količino pare, in to pri višji temperaturi. Vključuje tudi velik rezervoar, ki omogoča možnost likanja tudi do več ur zapored. Takšne karakteristike pa so še kako zelo pomembne, če imate doma večje količine oblačil, ki jih je torej potrebno zlikati.

Predvsem zaradi kombinacije velike količine pare in moči parne postaje boste lahko večkrat prepognili določen kos oblačila in globoko prodrli v tkanino. Oblačila so tako povsem gladka, in to brez večjih naporov. Seveda ima večja količina pare poleg estetskega učinka še velik higienski učinek. Ko likate oblačila s pomočjo parne postaje, iz površine ter globine tkanin namreč učinkovito odstranjujete bakterije.

Kaj je treba nujno upoštevati pri izbiri parne postaje?

Ker boste verjetno želeli v celoti izkoristiti vse prednosti, ki jih ponuja parna postaja, morate biti seveda izjemno pozorni na določena merila oziroma karakteristike, na podlagi katerih se parna postaja razlikuje od klasične likalne postaje.

Predvsem bodite pozorni na moč parnega curka, moč same naprave, na parni tlak, osnovno enoto, težo, luknje, skozi katere prehaja para, udobje, garancijo. Seveda pozornost namenite še obliki in barvnemu odtenku.

Če boste denimo likali enkrat do trikrat tedensko, je pametno izbrati parno postajo, ki ima parni curek večji od 250 gramov. Če boste likali še pogosteje, izberite takšnega z najmanj 350 grami. Seveda so na razpolago tudi takšni modeli, ki imajo manjši parni curek – od 100 do 150 gramov. Dobro pa je vedeti, da slednjega ni moč uporabiti na prav vseh vrstah materialov. Bolj so namreč primerni za osvežitev oblačil.

Izjemnega pomena je torej tudi moč parne postaje. Če je ta večja, je logično naprava boljša. Posledično mora biti moč likanja najmanj 2400 W. Moč naprave izjemno vpliva na čas, ki se potrebuje za ogrevanje osnovne postaje, prav tako tudi na ohranjanje pare pri konstantni temperaturi.

Katere funkcije so pri izbiri parne postaje še posebej dobrodošle?

Za še večji užitek pri likanju morate upoštevati vse funkcije parne postaje, ki vam lahko v zelo veliki meri olajšujejo postopek likanja in čas, ki se porabi za samo likanje.

Za naprednejše parne postaje je značilno, da se ponašajo denimo s funkcijo samočiščenja, s funkcijo močnega parnega curka, kar je odlično za zahtevnejše kose oblačil; s funkcijo samodejnega izklopa.