Bosch, Kenwood, Kuhinja in mali gospodinjski aparati, Tefal

Kuhinjski robot za pripravo vrhunskih jedi in slaščic

kuhinjski-robot-kenwood-kmx-750-wh-1

Priprava okusnih obrokov v domači kuhinji je lahko prav tako kot v gostilnah pravi izziv, še posebej če so pred nami kakšni posebni prazniki. Izziv je še toliko bolj zahteven, če se odločimo za pripravo več receptov obenem ali pa se ga lotimo v zadnjem hipu.
Ker je prav vsaka minuta še kako zelo dragocena, je v kuhinji vedno dobrodošla kakšna dodatna pomoč. Kakovostno zasnovan kuhinjski robot je zlata vreden gospodinjski aparat. Praviloma vključuje najrazličnejše nastavke, ki vam učinkovito pomagajo pri stepanju smetane, gnetenju testa, sekljanju zelenjave, mletju mesa, pripravi testenin in ostalih kuhinjskih podvigih.

 

Kako izbrati pravi aparat kuhinjski robot?

Čeprav se morda mnogim zdi, da sta ročni mešalnik in kuhinjski robot precej podobna, pa gre v resnici za precej drugačni napravi. Kuhinjski robot je precej bolj močna, hitrejša in raznolika naprava. Ena od poglavitnih njegovih prednosti je zagotovo tudi ta, da lahko, medtem ko aparat opravlja svoje delo, vi opravljate kaj drugega.

A še preden se odločite preveriti našo ponudbo, se najprej vprašajte, kaj točno želite, da robotski aparat naredi namesto vas. Šele nato aparate pričnite primerjati med seboj ter se odločite za nakup najprimernejšega.
Nekatere vrste robotov imajo na primer samo nastavek za mešanje, ostali pa so na voljo tudi za dokup. Po drugi strani pa so na voljo tudi takšni roboti, ki imajo v kompletu tudi do 20 nastavkov in celo več. Najprej pa seveda ocenite, ali res potrebujete prav vse. Nato sledi primerjava enakih funkcij, ki vam jih ponujajo različni tipi robotskih aparatov. Le na takšen način boste lahko izbrali najprimernejši robot za svoje kuhinjske podvige.

Osnovne funkcije, ki vam jih mora ponuditi kakovosten kuhinjski robot

 

Kenwood_KVC65.001WH_5

Osnovne  funkcije, ki vam jih mora praviloma ponuditi prav vsak kuhinjski robot so:

  • stepanje,
  • mešanje,
  • gnetenje.

Sama priprava popolno stepenih beljakov, sladke smetane ali preliva je predvsem odvisna od oblike nastavka, moči motorja pa tudi od položaja nastavka v korelaciji z dnom posode.
Hitrejše in boljše rezultate omogoča večja moč motorja. Za boljšo teksturo pri stepanju pa nedvomno poskrbi nastavek v obliki velike metlice.

Če ima kuhinjski robot dovolj visoko moč motorja, lahko obenem meša različne sestavine, na primer koščke čokolade in tekočo maso. Prav tako mora uporabniku takšna naprava ponuditi različne stopnje hitrosti in primeren nastavek za mešanje.

To so vsi ključni pogoji za mešanje različnih gostot ter tekstur. Za gnetenje najrazličnejše vrste testa je na primer primeren robot z močjo 1000 W. Dovolj močan motor zagotavlja tudi pripravo izjemno težkega testa.

Pomen hitrosti pri kuhinjskem robotu

Za večino kuhinjskih robotov je značilno, da delujejo s funkcijo planetarnega mešanja. To v praksi pomeni, da se metlica premika po različnih točkah posode. Na takšen način je seveda priprava mase optimalna. Pri tem namreč ni strahu, da se sestavine med seboj ne bi dovolj dobro premešale.

Za vse multifunkcijske naprave je prav tako značilno, da imajo funkcijo za nastavitev hitrosti. Ta je še posebej pomembna in uporabna, ko se na primer pripravljajo jedi z moko. Tedaj se delo prične s prvo hitrostno stopnjo. Ta prepreči, da bi moka lahko letela iz posode. S stopnjevanjem hitrosti pa lahko v nadaljevanju dosežete želeni rezultat.

 

planetarno_mesanje

Koristne dodatne funkcije kuhinjskih robotov

Seveda nekateri kuhinjski roboti od zgoraj omenjenega zmorejo še veliko več. V veliki večini so dodatne funkcije odvisne tudi od samega proizvajalca oziroma blagovne znamke tovrstnih aparatov. Boschovi tovrstni aparati na primer omogočajo mletje mesa. Pri znamki Kenwood pa v paketu prejmete še ožemalnik za citruse. Nekateri roboti imajo vgrajene tudi LED lučke; to pomeni, da se lahko dovolj učinkovito uporabljajo tudi pri slabših svetlobnih pogojih.

Med izjemno dobrodošle funkcije robotov sodi tudi tehtanje na sami napravi. Na voljo so namreč tudi naprave, ki imajo že vgrajeno kuhinjsko tehtnico.

 

Kenwood_KVC65.001WH_5

Poglavitne lastnosti kuhinjskega robota

Ko vam bo povsem jasno, čemu vse bo namenjen vaš robot v kuhinji, v nadaljevanju razmislite še o njegovih poglavitnih lastnostih. Šele nato se boste precej lažje odločili, kateri tip robota je povsem primeren za vaše potrebe in želje.

  • Moč: kuhinjski roboti imajo lahko motor močen od 400 W pa tja do 1500 W. Za pripravo testa za kruh ali potico priporočamo kuhinjskega robota vsaj z močjo 900 W oz. 1000 W. Roboti z močjo 600 W se bodo s pripravo testa težje spopadili.
  • Velikost posode: ni tako zelo pomembna, če boste tovrstno napravo uporabljali samo občasno, na primer za peko in hrano za manjše število oseb. Če pa je vaša navada pripravljati jedi za večjo družino ali večje družbe, potem morate vsekakor dobro razmisliti o primerni velikosti posode. Obstajajo takšne posode, v katerih je možno pripraviti tudi dvojne količine sestavin iz recepta.
  • Metlica:  Kakšna je metlica robota, je zlasti pomembna pri peki kruha. Najboljša je metlica, ki ima debel kavelj iz kovine.
  • Vgrajena tehnica: boljši kuhinjski roboti že imajo vgrajeno kuhinjsko tehnico, ki olajša delo in predvsem zmanjša goro (nepomite) posode.

 

Dimenzije, oblika in barva multifunkcijske naprave

MUM_barve

Za postavitev na pult so primernejši večji kuhinjski roboti. Manjše tovrstne naprave pa so veliko bolj praktične za manjše kuhinjske prostore oziroma za vse tiste, ki aparat želite shraniti na varno, za vrata kuhinjskega elementa. Aparat manjše dimenzije je torej primernejši za shranjevanje in prenašanje.

Vsekakor boste morali razmisliti tudi o tem, kakšen robot bi se najlepše vklopil v prostor, med preostale aparate v kuhinji. Kuhinjski robot retro oblike je odlična izbira za rustikalne kuhinje. Za sodobne kuhinje so primerni roboti modernejših oblik; za klasične kuhinje pa je pravzaprav primeren prav vsak kuhinjski robot.

Na voljo so roboti za kuhinje v različnih barvnih odtenkih. Še najbolje se je morda odločiti za odtenek, ki dobro sovpade z drugimi kuhinjskimi aparati. Prav tako je dobrodošla barva, ki bo nekoliko izstopala ter dala piko na i celotni podobi kuhinjskega prostora.

 

Vedno dobrodošli dodatni nastavki za kuhinjski robot

Morda boste želeli, da bo vaš novi kuhinjski robot opremljen še s čim več kot pa kot pa le z osnovnimi funkcijami. V tem primeru morate nujno preveriti še kakšne dodatne možne nastavke oziroma če se te da naknadno dokupiti. Nekateri modeli na primer ponujajo dodatne nastavke za ribanje in rezanje sadja, zelenjave in oreščkov. Dobrodošel je tudi nastavek za mletje, ki omogoča mletje mesa, za izdelovanje sirov ter pripravo drobtin.

V poletnih dneh pa vam bo zelo prav prišel dodatni nastavek za pripravo sladoleda. Dodatna steklena posoda pa zagotovo pride prav vse dneve v letu.

 

bosch_mum_nastavki

 

Ne nazadnje je ključno še to, da vam je pred nakupom in izbiro robota za vaš kuhinjski prostor popolnoma jasno, kje ga boste kupili. Nikakor ne smete pozabiti prezreti naše ponudbe in ugodnih spletnih cen v razdelku »Mali gospodinjski aparati« – »Kuhinjski roboti«.