Bosch, Delonghi, Krups

Kavni aparati in kako izbrati pravega

Trend pitja kave pa dandanes ni prisoten samo v kavarnah, temveč tudi po domovih. Nekateri imajo v svojih hišah oziroma stanovanjih prav posebne kavne kotičke, ki so namenjeni izključno druženju. Načrtujete ureditev takšnega kotička tudi sami? Klubsko mizico in barske stole ste morda že izbrali, kaj pa kavni aparat?

Dejstvo je, da kava ni samo pijača oziroma napitek, ki nas drži pokonci, temveč je veliko več. Je asociacija na druženje, debatiranje in uživanje. Takšen napitek pa je lahko pripravljen na različne vrste načinov.
Nekateri med vami še vedno prisegate na pripravo turške kave, spet drugi doma uporabljate že najmoderneje zasnovane aparate za hitro pripravo kavice. Pa veste, kje in kdaj je bil izumljen prvi espresso aparat? V Torinu v 19. stoletju! Naprednejši modeli so se kasneje prav tako najprej razvili v Italiji.

V nadaljevanju smo za vas pripravili nekaj izjemno koristnih nasvetov za izbiro primernega kavnega aparata.

Vsi espresso aparati še zdaleč niso enaki

Če torej razmišljate o nakupu aparata za espresso, je treba pri izbiri upoštevati kar nekaj priporočil.

Aparate za pripravo espressa delimo v tri splošne kategorije glede želenega načina priprave, zahtevnosti priprave in vzdrževanju aparata: avtomatski, ročni in aparati na kapsule. Sicer pa so na trgu na voljo espresso aparati s številnimi funkcijami, ki omogočajo prilagajanje intenzivnosti okusa, temperature, koncentracije kave in mleka.

1. Kavni aparati na kapsule

Med najcenejše, najpreprostejše in najbolj prodajajne kavne aparate sodijo kavni aparati na kapsule. Glavna prednost je hitra priprava kave in kavnih napitkov. Prednost kapsul je dolgi rok trajanja in zaščiteno shranjevanje arome. Na voljo so kapsule z različnimi napitki in okusi. Pomanjkljivost takšnih aparatov pa je, da so v celoti odvisni od kapsul in to v veliki večini primerov enega proizvajalca. Zato vam pred samim nakupom svetujemo, da kavo poizkusite in ča vam je okus všeč opravite nakup.
Daleč najbolj prodajani so kavni aparati Dolce Gusto, ki imajo širok izbor kapsul najrazličnejšh okusov.

 

2. Avtomatski espresso kavni aparati

Gre za najenostavnejši način priprave kave. S stiskom na gumb na aparatu se avtomatsko zmelje kava in popari. Okus kave je vedno enak. Pri modelih višjega cenovnega razreda lahko z nastavitvami prilagajamo tudi moč oz. intenzivnost kave.
Zaradi avtomatizacije kuhanja kave so espresso kavni aparati primerni za kavoljubce, ki želijo pripraviti kavo hitro in učinkovito. Uporabni so zlasti v pisarnah, proizvodnjah, a tudi v večjih družinah.

Če ste ljubitelji kavnih napitkov z mlekom, poiščite aparat s parno šobo za pripravo mlečne pene.

 

Dedica_kavni_aparat

3. Ročni espresso kavni aparati

Ročni espresso kavni aparati  so primerni za ljubitelje kave z določenim znanjem in izkušnjami za samo pripravo. Aparat vam kavo sicer skuha, za predpripravo pa morate poskrbeti sami. Za nakupročni espresso kavnih apratov se ponavadi odločijo kavoljubci, ki uživajo v ritualu priprave kave.
Končni kavni napitek je odvisen tudi od količine kave, načina mletja in polnjenja sita. Takšen tip apratov priporočamo ljudem, ki želijo dosegati vrhunske in specifične okuse.

4. Splošni nasveti za vse tipe espresso kavnih aparatov
 • Tlak
  Na splošno pa velja, da pozornost namenite količini barov in tlaku same črpalke. Optimalen tlak je 8, 9 ali celo 15 barov, če gre za napravo za espresso, ki uporablja kapsule.
 • Rezervoar za vodo in kavna zrna
  Če vas je doma veliko ali če pogosto gostite večjo skupino gostov, boste morali precej pozornosti nameniti tudi prostornini rezervoarja za vodo ter prostornini, ki je namenjena kavnim zrnom.
 • Napredne funkcije kavnih avtomatov
  Med uporabnejše lastnosti tovrstne naprave sodijo tudi napredni zaslon, avtomatsko splakovanje, posoda za hitro segrevanje in ne nazadnje še vodni filter.
 • Mleko in kavni mlečni napitki
  Odlična izbira je na primer aparat za espresso s sistemom penjenje mleka.
 • Mlinček
  Trajnejše zmogljivosti mlinčka preverjeno zagotavljata keramični material in nerjaveče jeklo.

Avtomatski espresso aparat ali raje super avtomatski espresso aparat

ECAM290.61.SB_TOUCH_AMB

Večina naprav za pripravo kavnih napitkov je avtomatskih, kar ponuja številne prednosti, na primer priročnost in številne funkcije: stopnja mletja, temperaturni nivo, intenzivnost okusa. Vse omenjeno dosežete s pritiskom na tipko.

Superavtomatski espresso aparat je oznaka za aparat za kavo, ki ponuja večje moči z vgrajenim mlinčkom, rezervoarjem za vodo velike zmogljivosti in funkcijami, ki vam zagotavljajo hitro pripravo velikega števila kavnih napitkov. Neredko je takšen gospodinjski aparat označen tudi kot vrhunski, profesionalni in izpopolnjeni aparat.

Za pripravo sveže kave priporočamo uporabo kavnega mlinčka

Veliko modelov naprav za pripravo kave omogoča uporabo mlete kave. Le to lahko takšno že kupimo ali pa še boljše pripravimo sveže doma.
Za okus svežega napitka pa vseeno priporočamo nakup mlinčka.

Vrsta mehanizma za mletje kavnih zrn in moč kavnega mlinčka
 • Kavni mlinčki z rezilom (električni kavni mlinčki): kavna zrna sesekljamo z noži, grobost mletja kavnih zrn lahko reguliramo s trajanjem mletja.
 • Kavni mlinčki s kamni za mletje: pri večini ročnih mlinčkov, kavna zrna zdrobimo.

Na zmogljivost kavnega mlinčka praviloma najbolj vpliva vhodna moč, od katere je odvisna hitrost mletja. Kavni mlinčki imajo različne jakosti mletja. Najpogostejši so mlinčki z naslednjimi stopnjami:
1 stopnja, 3 stopnje, 5 stopenj in celo mlinčki s 17 stopnjami mletja.

KG210_1

 

Pri izbiri aparata za kavo upoštevajte še dodatno opremo

Če se želite doma preizkušati v najrazličnejših kavnih specialitetah, potem pri izbiri kavnega aparata namenite nekoliko večjo mero pozornosti dodatnim pripomočkom. Med bolj koristnimi so zagotovo mlinček, stiskalnica za kavo, sito in tudi vrč za mleko.

Seveda boste pri izbiri pazili tudi na svoj proračun. Kavni aparati na kapsule ali polavtomatski espresso aparati so cenovno najdostopnejša izbira. Njihov povprečni cenovni razpon je nekje med 45 in 105 evri. Napredni polavtomatski avtomati so nekoliko dražji; od 105 do 210 evrov. Še dražji so avtomatski espresso aparati z vgrajenim mlinčkom. Za takšno napravo bi odšteli nekje med 210 in 315 evri. Premium kategorija pa vključuje avtomatske in super avtomatske aparate. Cene superavtomatskih profesionalni kavnih aparatov se gibljejo od 800 evrov dalje.

In kakšne so poglavitne posledice razlik v ceni? To so raznolikost pripravljenih pijač, veliko število funkcij, končna obdelava in kot tudi kakovost samega mlinčka.

Finalisti med kavnimi aparati, ki si po mnenju uporabnikov zaslužijo zlati gumb

Glede na izkušnje in mnenja uporabnikov kavnih aparatov smo v nadaljevanju posebej za vas pripravili seznam vseh tistih naprav, ki si definitivno zaslužijo zlati gumb.

1. Bosch espresso kavni aparat TIS30129RW

Prvi finalist med kavnimi aparati, ki si zasluži vašo večjo pozornost, je Boschov aparat, ki ga v prodajalni lepdom.si najdete pod oznako TIS30129RW. Na sploh se lahko pohvali s številnimi funkcijami, med katerimi izstopa tudi pametni sistem SensoFlow. Ta vodo segreje na optimalno temperaturo in zagotovi espresso s polno aromo in neprimerljivo dobrim okusom.

Omembe vredna je zagotovo tudi funkcija OneTouch, s pomočjo katere lahko na hiter ter preprost način pripravite najrazličnejše kavne ter mlečne napitke že z enim samim dotikom tipke.

TIS30129RW_3

2. Delonghi aparat za espresso Dedica Styla EC 685

Odlična izbira za pripravo kavnih napitkov – od espressa, kave z mlekom do popolnega kremastega kapučina – je aparat Delonghi Dedica Style EC 685. Je tudi daleč najbolj prodajan kavni avtomat naše spletne trgovine.  Dedica deluje v kombinaciji z mleto kavo kot tudi s kavo v tabletah. Ima dva ločena termostata, ki nadzorujeta toploto vode in pare. Sistem za kapučino pa optimalno zmeša zrak, vodo in paro ter ustvarja bogato, kremasto peno za vrhunski kapučino.

Naprava ima funkcijo za samodejni izklop ter možnost uporabe kozarcev in skodelic do višine 12 centimetrov.

EC685_delonghi

3. KRUPS Dolce Gusto KP130531 Lumio

Še ena naprava, s katero lahko hitro pripravite zelo okusno kavo, je tudi KRUPS Dolce Gusto KP130531. Čeprav je cenovno med bolj dostopnimi, je za vsakodnevno pripravo dobrodošla za prav vsak dom. Konec koncev pa je tudi odlična izbira za darilo.

Sicer pa tovrstna naprava izstopa po tem, da je to edini kavni aparat, ki deluje pod pritiskom 15 barov in je primeren za eno skodelico. Prav vedno pa zagotovi popolno skodelico napitka in slastno mlečno peno. Aparat je sila preprost za uporabo in čiščenje ter omogoča širok nabor okusov v manj kot eni minuti.

 

kp_lumnio