Delonghi, Kavni aparati, Kuhinja in mali gospodinjski aparati

Kavni aparati za domačo uporabo naredijo najboljšo kavo

Slovenci smo znani po tem, da imamo radi dobro kavo. To pa seveda ne moremo skuhati na klasičen turški način, kajti nič ne prekaša popolne skodelice kave iz kavnega avtomata. Tako je pandemija koronavirusa spremenila navade tudi tistih, ki se zjutraj ne morejo odreči kavi. Namesto, da bi se s svojimi najbližjimi dobili v mestnem lokalu, si raje pripravimo kavo v varnem zavetju doma. Ker pa kuhanje turške kave v džezvi ali priprava instant kave nista primerljiva z izborom kavnih napitkov v kavarnah, so vse bolj pogosti mali gospodinjski aparati v naših domovih prav avtomatski kavni aparati.

Zakaj naredijo kavni avtomati najboljšo kavo?

Pravi ljubitelji kave ne kupujejo kave, ki je že mleta, temveč jo pred pripravo zmeljejo sami. S tem, ko je mleta vnaprej, namreč izgubi veliko svojega okusa in vonja. Prav tako vedo, da se kave ne kuha počasi, v vodi, ki je komaj zavrela. Voda mora biti ravno pravšnje temperature, da se iz mletih zrn izloči kar največ kavne čarovnije, pa je potreben tudi primeren pritisk. Prav zato je kava v lokalu, pripravljena na aparatu, nekaj povsem drugega kot tista, ki jo običajno pripravljamo doma. A seveda lahko kavo na pravilen način naredimo tudi sami: kavni aparati za domačo uporabo nam omogočajo prav to. V naši ponudbi najdete tako kavne aparate, na voljo pa so vam tudi mlinčki za mletje kave.

Kakšna je priprava?

Kavna zrna, ki jih lahko izberete tudi v specializiranih prodajalnah in si že s tem zagotovite posebne okuse, natresete v napravo. Ta jih določeno količino (ki jo lahko tudi regulirate,) zajame, ter zmelje – tako drobno, kot je prednastavljeno ali kolikor določite sami. Naprava nato na popolno temperaturo segreje vodo za skodelico ali dve, odvisno, kaj izberete. Hkrati lahko speni že tudi mleko. V podstavljeno skodelico ali dve se nato natoči kava glede na vašo izbiro – pri preprostejših napravah spenjeno mleko dodate sami (preden se kava natoči ali kasneje), pri povsem avtomatskih pa naprava poskrbi za oboje, torej kavo in mleko (vi že izberete napitek, ki ga želite, na primer lattemacchiato).

Avtomatski kavni aparat se po pripravi kave samodejno očisti, pri nekaterih modelih se sam očisti tudi penilnik mleka. Uporabljena kava se izloči v zabojček za odpadno kavo, iz katere jo kasneje (ko se zabojček napolni ali ob koncu dneva) odvržete med biološke odpadke. Superavtomatske aparate za kavo najdete TUKAJ. Na voljo so vam superavtomatski aparati za kavo različnih znamk po različnih cenah. Med najbolj priznane in hkrati najpogosteje kupljene znamke zagotovo sodijo kavni aparati DeLonghi, sledijo aparati Krups, Bosch in Siemens ter drugi. Najcenejše različice so lahko vaše za že cca 275 EUR, medtem ko boste najbolj zahtevni uporabniki zanje odsteli tudi čez 1.000 EUR.

Kavni aparati znamke DeLonghi

Pri nas so najbolj priljubljene naprave znamke DeLonghi, ki imajo sprejemljivo ceno in se ponašajo z visoko kakovostjo. Na voljo je veliko modelov, od preprostejših do povsem avtomatskih. Če se marsikatera pisarna ponaša z avtomatom za pripravo espressa ali avtomatom na kapsule, je za prijetna druženja doma mnogo bolje izbrati superavtomatsko napravo. Pri superavtomatskih kavnih aparatih je izbira kavnih napitkov zelo velika, deluje pa brez dragih kapsul. V napravo natočite vodo, natresete zrna, nalijete mleko, in že si lahko na programu izberete, kakšen napitek želite: late macchiato, kremast kapučino, espresso

Po čem se odlikujejo kavni aparati DeLonghi?

Okus v vaši skodelici ni odvisen zgolj od zrn kave, temveč tudi od postopka priprave napitka. Najboljše naprave DeLonghi vam omogočajo prilagajanje stopnje mletja kave in segrejejo vodo za posamezni napitek na zanj potrebno idealno temperaturo. Mleko se popolnoma speni, da dobite gosto peno. Še najbolje pa je, da je tudi čiščenje avtomatizirano. Tako vas ne bo nikoli skrbelo, da priprava kave ne bi bila higienična.

Ko preizkusite vse napitke, ki jih ponujajo najboljše avtomatske naprave, in jih lahko izbirate z dotikom na gumbu, a si zaradi osebnih želja glede arome ali posebne mešanice kavnih zrn zaželite še več, je mogoče tudi to. Na aparatu lahko nastavite tudi osebne preference in tako pripravite kavne napitke, ki bodo prav po vašem okusu. Tako kava za vas ne bo nikoli preveč ali premalo močna.

Kaj pravite – se po tem, ko je kava popolna za vaš okus, sploh še splača navsezgodaj v lokal?

Related Posts