Lepdom.si, Rowenta, Xiaomi

Robotski sesalniki in pomivalci čistijo, ko vas ni doma

Sesanje gotovo ni nekaj, kar bi bilo ljudem v užitek, vsekakor pa je nujno, če se želimo doma znabiti umazanije in prahu. Še posebej to velja za lastnike kosmatih ljubljenčkov, zaradi katerih je potrebno sesati prav vsak dan. Robotski sesalniki pa so nepriljubljeno opravilo povsem olajšali. Dovolj je, da umaknete nepotrebne ovire (na primer stole okoli mize) in vključite pridnega robotka, pa se lahko odpravite na lepše – in ob vrnitvi domov bo vse čisto: posesano in morda še pomito.

V naši ponudbi najdete robotske sesalnike različnih znamk v širokem cenovnem razponu. Če so še nekaj let nazaj bili cenovno nedostopni, ste lahko danes ponosni lastnik robotskega sesalnika že za dobrih 200 EUR. Za bolj zahtevne uporabnike, so na voljo tudi različice, ki uporavljajo z napravo tudi preko telefona. Takšni so vseeno nekoliko dražji, saj boste zanje odšteli tudi več kot 600 EUR. Kot že omenjeno, nekateri “le” sesajo, drugi pa zraven tla še pomijejo. Za vse lastnike hišnih ljubljenčkov kot tudi za alergike, pa obstajajo prav posebni modeli, kot jih ima tudi znamka XIAOMI. Več o tem zakaj izbrati prav XIAOMI robotski sesalnik Roborock S6 Pure smo na našem blogu že pisali TUKAJ. V nadaljevanju boste izvedeli več o delovanju robotskih sesalnikov, zato ostanite z nami.

Kako delujejo robotski sesalniki?

Robot za sesanje deluje na baterijo, ki se polni na polnilni postaji, na katero se naprava samodejno vrne, ko ji prične zmanjkovati energije, pri nekaterih pa se hkrati izprazni tudi umazanija. Ko se naprava vključi, najprej skenira prostor, da zazna njegove meje in ovire. Robotski sesalnik lahko vključimo s pritiskom na gumb, preko daljinskega upravljalnika ali preko aplikacije na pametnem telefonu. Nato prične s sesanjem, za kar ima vrtljive krtače, s katerimi pobira umazanijo in prah tako z gladkih površin kot s preprog.

Robotski sesalnik s pomočjo skenerja sam zazna stopnice in se pred njimi ustavi. Pri slabših oziroma starejših različicah lahko omejimo sesanje na določen del prostora s pomočjo elektronske pregrade. Pri novejših robotskih sesalnikih pa lahko prostor za sesanje omejimo tudi s pomočjo aplikacije. Ne veste kateri bi bil za vas najprimernejši? Preverite našo celotno ponudbo robotskih sesalnikov.

Robotski sesalniki lahko tudi pomivajo

Nekateri sesalci imajo tudi funkcijo pomivanja, zaradi katere imajo tudi rezervoar za vodo, na spodnji strani pa pritrjeno krpo. Gre za novejše modele – še kakšno leto ali dve nazaj ste morali kupiti dve ločeni robo napravi, saj je ena zgolj sesala in druga zgolj pomivala.

Robotski sesalniki še posebej uporabni za velike prostore

Sesanje in brisanje tal v velikih prostorih je lahko dolgotrajno, zato robotske sesalnike uporablja marsikdo tudi v poslovnih prostorih, ne zgolj doma. Na primer v dvoranah za ples ali skupinsko vadbo, v prodajnem prostoru, galeriji … Ko se posel zaključi in je treba do jutra poskrbeti za čiščenje, se namreč lahko mirno odpravi domov, robot pa medtem poskrbi za čistočo. Velike površine namreč niso problem. Sesanje traja več ur, ko se baterija izprazni, pa se robotski sesalniki elegantno sami zapeljejo na polnilno postajo in poskrbijo za ponovno polnjenje.

Zakaj prav veliki prostori?

Robotski sesalniki imajo sicer vgrajen skener, ki »prebere« prostor. Tako si namreč začrta delovanje, oviram pa se izmika oziroma se ob dotiku z njimi obrne. Vendar pa je sesanje učinkovito le, če ovir ni. Ovire je zato treba umakniti, da pride sesalec mimo njih oziroma pod njimi. Prav tako ne more preko stopnic in se pri njih obrne. Najbolje je torej, da ga vključimo v prostoru, kjer so tla prosta in v celoti ravna. Stopnice in razlike v globini bi znale še tako naprednemu robotskemu sesalniku predstavljati težavo.

Uporaba robota v majhnem prostoru je lahko nesmiselna. Tukaj imamo v mislih na primer majhno jedilnico ali dnevno sobo, kjer so na poti noge stolov, miz, kavčev ali omar. Majhen prostor lahko včasih celo hitreje posesamo kar ročno, kot če umikamo vse stvari, ki pridnemu čistilcu stojijo napoti.

Prav tako je treba vedeti, da sesalec za razliko od nas ne ločuje med smetmi in uporabnimi predmeti, ki so se po naključju znašli na tleh: v otroški sobi hitro posesa kakšno drobno lego kocko, v kopalnici uhan … Če ga uporabljate doma, pred praznjenjem posode za prah torej preverite, da ni v njej poleg smeti tudi kakšna dragocenost.

Kaj pa učinkovitost?

Če ne verjamete, da lahko robot opravi delo tako dobro kot bi ga vi, se pozanimajte pri tistih, ki takšen sesalec že uporabljajo. Gotovo vam bodo potrdili, da je robotska sesalna naprava učinkovita in odlično pobere celo dlake hišnih ljubljenčkov ter lase. Vse to med tem, ko greste vi na potep ali počnete kaj bolj prijetnega, kot naprimer počivate. Ne glede na to kateri robotski sesalnik boste izbrali, z nakupom nikakor ne morete zgrešiti.

Related Posts