Grelne in hladilne naprave

Klima – kupite jo še to poletje

Večina lastnikov domov ali stanovanj se odloča za namestitev klime. Klima namreč lahko skozi celo leto omogoča najvišje temperaturno udobje. Katero klimo pravzaprav izbrati, pa je zlasti odvisno od potreb ter želja posameznikov.

Pred izbiro najprimernejše klime si je treba odgovoriti vsaj na naslednja vprašanja: kako velike prostore se namerava ohlajati oziroma segrevati s klimo, kakšne vrste prostorov so to, koliko prostora je na voljo na nameščanje klime, koliko denarja je kupec pripravljen odšteti za takšno napravo.

Klimatizacija bivalnih prostorov je postala nuja

Če menite, da je klimatizacija prostorov še vedno luksuz, se motite. Postala je namreč nuja, ker poletne temperature z leta v leto zaradi globalnega segrevanja le še naraščajo. Prav tako klime lahko predstavljajo izjemno dobro rešitev za prehodna obdobja pred ali po kurilni sezoni oziroma za ogrevanje določenih bivalnih prostorov v zimskem času. Stroški elektrike so praviloma v primerjavi z drugimi energenti nižji.

Ravno zaradi omenjenih klimatskih sprememb se je tudi pri nas izjemno povečalo povpraševanje za klime. Odlična novica je ta, da cene takšnih naprav vse bolj dostopne, tudi zato se vse več ljudi odloča za montažo naprave za ogrevanje in hlajenje v bivalnih pa tudi v delovnih prostorih.

Koristi uporabe sodobne klimatske naprave

Tudi strokovnjaki ugotavljajo številne prednosti oziroma koristi, ki jih v domove lahko prinesejo dobro zasnovane sodobne klima naprave. Zlasti v vročih poletnih dneh, ko je zunaj več kot 25 stopinj Celzija, klime lahko na izjemno učinkovit način povečujejo umske pa tudi fizične aktivnosti.

Klima naprava omogoča boljšo produktivnost, izboljšuje splošno počutje in uspešno varuje zdravje bolnih ter starejših oseb. Preprečuje utrujenost ter zaspanost, skrajšuje odzivni čas, ne nazadnje učinkovito dviguje raven koncentracije.

Nastavitev klima naprave

Za največjo mero udobja bivanja v klimatiziranih prostorih je priporočljivo naprave nastaviti kar na sobno temperaturo. V zimskih mesecih je to od 21 do 22 stopinj Celzija, v poletni vročini na 25 stopinj Celzija – neodvisno od dejanskih zunanjih temperatur zraka.

Najbolj priporočljiva razlika med notranjo ter zunanjo temperaturo je nekje od 5 do 8 stopinj Celzija.

Tipične karakteristike visokokakovostnih klima naprav

Za vse visokokakovostne klime je značilno, da vključujejo split ali pa multi-split sistem – sestavljene so iz zunanje ter notranje enote. Na voljo je inverterska regulacija za gretje in hlajennje. Spadajo v energetski razred A: A+++, A++ ali A+.

Njihov koeficient učinkovitosti presega število 3 oziroma število 5, delujejo celo do minus 25 stopinj Celzija. Ponašajo pa se z zvočnim tlakom pod 22 decibeli. Prav tako imajo vgrajen sistem filtracije, in to z elektrostatičnim filtrom. Slednji uspešno uničuje mikrobe ter preprečuje nastanek plesni.

Vrste naprav za hlajenje in ogrevanje bivalnih in drugih prostorov

Na našem trgu so na voljo različni tipi sodobnih klima naprav. Omogočajo konstantno temperaturno udobje v prostorih – s hlajenjem, ogrevanjem ali pa z razvlaževanjem. Vrhunska klima naprava je odlikovana s sodobno tehnologijo, ki uporabnikom zagotavlja izjemno prijazno rokovanje oziroma upravljanje ter preprosto vzdrževanje.

Med bolj praktične klime zagotovo sodijo prenosne. Imenujemo jih tudi mobilne, ker omogočajo, da jih lahko zlahka poljubno premeščamo iz enega prostora v drugega. Takšne tip klime je zlasti dobrodošel v počitniških hišicah ali pa v vikendih, kjer montaža bolj kompleksnih klima naprav zagotovo ni mogoča. Ker je prenosna klima precej manj zmogljiva, je torej primerna le za manjše prostore, ki se relativno precej hitro ohladijo.

Ena od možnosti je tudi prostostoječa ali konzolna klimatska naprava. Velja za zmogljivo in učinkovito. Je izjemno tanka, lahka ter nadvse elegantne oblike. Prav tako zelo funkcionalna, ker se ponaša z minimalno količino nabiranja prahu v prostoru ter v enoti. S tem omogoča tudi precej lažje čiščenje. Odlikuje se še po zelo tihem delovanju, tudi rokovanje z njo je poenostavljeno, in sicer z zaslonom na dotik.