Kuhinja in mali gospodinjski aparati

Zakaj se vam v svoj dom splača pripeljati cvrtnik?

Nad ocvrto hrano se navdušujemo vsi – mladi in stari, in to že vrsto let. Prav vsak narod ima vsaj nekaj svojih ocvrtih specialitet, ki jih preizkušamo tudi na potovanjih. Naprave, ki poskrbijo za okusno in hrustljavo ocvrto hrano, se imenujejo cvrtniki. Svojega že imate?

Če cvrtnika še niste pripeljali v svoj dom, vam predstavljamo nekaj informacij, ki vam bodo zagotovo še kako prišle prav pri izbiri takšnega aparata.

Vrste cvrtnikov

Na trgu obstaja kar nekaj vrst oziroma različic cvrtnikov. Za domačo pripravo ocvrte hrane je najpametneje izbirati med električnimi cvrtniki na olje in električnimi cvrtniki na zrak.

Električni cvrtnik na olje vam omogoča klasično pa tudi daleč najbolj razširjeno cvrtje v maščobi. Olje se s pomočjo električne energije segreje na visoko temperaturo in priprava ocvrte jedi se lahko prične. Pred nakupom cvrtnika na elektriko se dobro prepričajte o njegovi prostornini. Prostornina 1,5 litra na primer omogoča pripravo jedi za štiri osebe. Praviloma je sestavni del takšnega aparata še košara, s pomočjo katere lahko živila previdno postavljamo v vroče olje ter jih iz njega varno jemljemo ven. Ključna prednost električnega cvrtnika je zagotovo kakovostno cvrtje, vrhunski okus ter hrustljavost hrane.

Električni cvrtnik na zrak stopa korak naprej. Za pripravo ocvrte hrane ne potrebuje maščobe, temveč uporablja toploto zraka za kuhanje podobno cvrtju. V posodi se nabira vroč zrak, ki hitro kroži ter doseže zelo visoke temperature. Te omehčajo kuhanje. Takšen mehanizem prav tako v hrani odpravlja vlago. Rezultat pa je sila okusna in nadvse hrustljava hrana. Košara je pri določenih modelih razdeljena v več različnih prekatov. To pomeni, da lahko v takšnem cvrtniku pripravljate več različnih jedi obenem. Ključna prednost naprave je v tem, da predstavlja precej bolj zdravo alternativo v primerjavi s klasično vrsto cvrtja v maščobi. Pri uporabi ne potrebujemo olja, zato je tudi čiščenje ter vzdrževanje cvrtnika precej bolj preprosto.

Finalisti na področju cvrtja hrane

Predstavljamo nekaj najbolje prodajanih cvrtnikov. Enega med njimi lahko v kratkem pripeljete tudi v svoje domače gospodinjstvo.

  1. Adler zračni cvrtnik

Gre za nov model zračnega cvrtnika za cvrtje brez maščob. Je večnamenska naprava, njeno temperaturno območje je med 80 ter 200 stopinjami Celzija. Dodatno pa omogoča nastavitev časa cvrtja do 30 minut. Za cvrtje se torej uporablja vroč zrak, to pa odpravlja potrebo po uporabi maščob za pripravo jedi.

Adler zračni cvrtnik 1300W

Adler zračni cvrtnik 1300W

Takšna naprava se ne uporablja le za cvrtje pomfrita. Gre namreč za izdelek, ki je plod sodobne tehnologije. Torej zmore precej več in se ga splača imeti v svoji kuhinji. Njegova prostornina je 3 litre.

  1. TEFAL cvrtnik FR314030 Super Uno Standard

Cvrtnik TEFALFR314030 Super Uno Standard vam omogoča uživanje hrustljave, okusne ocvrte hrane, in to iz udobja lastnega doma. Električni cvrtnik je izjemno zmogljiv, z njegovo pomočjo lahko pripravite hrano za kar do šest ljudi. Njegovi odstranljivi deli so povsem varni za čiščenje v pomivalnem stroju.

TEFAL cvrtnik FR314030 Super Uno Standard

TEFAL cvrtnik FR314030 Super Uno Standard

Naprava vključuje filter proti vonjavam – dolgotrajni ogljikov filter, ki se lahko zamenja, učinkovito zmanjšuje vonjave med kuhanjem. Tovrstni cvrtnik je zato še toliko bolj primeren za okusne obroke z minimalnimi vonjavami. Sistem ročaja dol/gor košarice pa vam zagotavlja, da ko dvignete košarico iz olja, ne da bi pri tem sploh dvignili pokrov, za vami ne ostaja prav nobena umazanija. Gre torej za vrhunski preprost pripomoček za globoko cvrtje, z vgrajenim digitalnim časovnikom, z oknom za preprosto spremljanje ter spremenljivo kontrolo temperature do 190 stopinj Celzija.

  1. DELONGHI Cvrtnik in večnamenski kuhalnik EXTRA FH1363/1

Cvrtnik DELONGHI in večnamenski kuhalnik EXTRA FH1363/1 je inovativni gospodinjski aparat, sestavljen iz cvrtnika, ki uporablja majhno količino olja, ter večnamenskega kuhalnika, ki odlično izpolnjuje vse potrebe kuhinje. Zagotavlja zelo hitro pripravo svežega mladega krompirja, in to na bolj zdrav način z minimalno količino olja. Obenem vam pomaga pripraviti še številne druge jedi, na primer rižote, obare.

DELONGHI Cvrtnik in večnamenski kuhalnik EXTRA FH1363/1

DELONGHI Cvrtnik in večnamenski kuhalnik EXTRA FH1363/1

S tovrstno napravo lahko pečete tudi pice, pecivo ter pite.