Bela tehnika

Sušilni stroji nepogrešljivi za marsikogar

Živite v mestu v stanovanju in se soočate s prostorsko stisko? Nimate niti balkona na katerem bi lahko sušili perilo? V takšnih primerih so sušilni stroji izjemno dobrodošli aparati. Še posebej je sušilni stroj odlična izbira za prav vse, ki nimate zunanjih prostorov, kjer bi lahko na dovolj učinkovit način sušili svoje perilo.

Poleg samega sušenja boste s sušilnim strojem “ubili” kar dve muhi naenkrat. Namreč uporabniki sušilnih strojev povečini posušenega perila niti ne rabijo likati. Vse kar morate storiti je vzeti perilo iz stroja takoj, ko se le-to posuši in ga takoj tudi zložiti. Tako bo dosežen enak učinek kot če bi ga likali. Še bolje – oblačila posušena v sušilnem stroju so bistveno mehkejša kot oblačila posušena na zraku in nato zlikana.

Če torej sušilnega stroja še nimate in si ga že dlje časa želite, je pred nakupom potrebno vedeti kar nekaj izjemno pomembnih dejstev.

Dobro je, da se osredotočite tudi na možne vrste sušilnih strojev. Dejstvo je, da vam trg ne ponuja samo ene vrste, temveč več. Sušilniki se lahko delijo tudi glede na način odvajanja vročega zraka. Poznamo kondenzacijske ter odzračevalne oziroma ventilacijske.

Kaj je značilno za kondenzacijske in kaj za ventilacijske sušilne stroje

Sušilci se torej lahko delijo na kondenzacijske ter na odzračevalne. Za prvo vrsto je značilno, da se vroča para v stroju spremeni v vodo. Ta se nabira v za to namenjeni posodi, ki jo je treba sproti prazniti. Nekateri modeli sušilnikov se lahko priklopijo na odtok. S tem nam ni potrebno nenehno skrbeti za praznjenje vode iz stroja.

Sušilni stroj AEG T8DEE48S 8 KG inverter motor A++

Sušilni stroj AEG T8DEE48S 8 KG inverter motor A++

Za odzračevalne oziroma ventilacijske stroje pa je značilno, da je treba vroč zrak odvajati ven. Takšni sušilniki so zato še najbolj primerni za prostore, kjer se lahko cevi napeljejo ven iz objekta oziroma hiše. Ključna prednost tovrstnega sušilnika pa je zagotovo precej manjša poraba energije pri sušenju. Seveda je ob tem obvezno upoštevati tudi slabost. To pa je zagotovo potreba po gradbenem posegu, in sicer zaradi odvajanja vročega zraka.

Na sploh lahko rečemo, da so pri kupcih še vedno daleč najbolj priljubljena izbira za nakup kondenzacijski sušilni stroji. Najbolj kakovostno zasnovani modeli razpolagajo s toplotno črpalko, za bistveno nižjo porabo energije. Če torej želite za vedno prekiniti z likanjem perila, ki vam vzame kar nekaj časa, torej izberite sušilni stroj s parno funkcijo.

So sušilci res izjemno veliki porabniki energije?

Verjetno se tudi še sami dobro spomnite časov, ko se je na veliko razpravljalo o tem, kako veliki porabniki energije so ravno sušilniki oziroma sušilni stroji. Na srečo so dandanes na trgu na voljo tudi izjemno varčni modeli. Pri orientaciji pri nakupovanju tovrstnega aparata pa vam lahko precej dobro koristi tudi energijska nalepka.

Energijsko nalepko mora vsebovati prav vsak aparat, ki se prodaja. Zapomnite pa si, da so sušilci kategorije A+++ z vidika porabe električne energije med daleč najbolj varčnimi.

Ustrezna postavitev sušilnega stroja

LG Pralno sušilni stroj F4DV710S2E

LG Pralno sušilni stroj F4DV710S2E

Ne nazadnje pa je seveda izjemno pomembno, kam oziroma na kakšen način boste na novo kupljeni sušilec postavili. Ustrezna postavitev vam seveda omogoči pomemben prihranek pri prostoru. Ena takšnih rešitev je zagotovo postavitev sušilnega stroja na pralni stroj. Ob takšni razporeditvi bodo o njegovem nakupu razmislili tudi tisti, ki se soočajo s prostorsko stisko v manjših stanovanjih. Konec koncev pa na srečo poznamo tudi kombinirane in se odločite za nakup pralno-sušilnega stroja. Pralno-sušilni stroji zajemajo dve napravi v eni, prostorsko pa zasedejo mesto samo ene naprave. V teh primerih je dobro imeti v mislih, da sušilni stroj ne more posušiti enake količine/teže oblačil, kot jih lahko pralni stroj opere. V takšnih primerih bomo morali po pranju – pred sušenjem – nekaj stvari vzeti iz stroja. V naši ponudbi najdete tako samostojne sušilne stroje kot tudi pralno-sušilno kombinacijo različnih blagovnih znamk. Izberite tako, da boste zadovoljni tako s ceno kot delovanjem. Če potrebujete pomoč, pa smo vam na voljo.