Kuhinja in mali gospodinjski aparati

Mini vodič za nakup nove pečice

Če ste v fazi nakupovanja nove pečice, ste verjetno že ugotovili, kako zelo veliko možnosti v povezavi s tem vam ponuja trg. Ravno zato je še toliko bolje poznati nekaj koristnih nasvetov, ki vam lahko še kako prav pridejo pri nakupu oziroma izbiri.

Že na samem začetku pa si morate odgovoriti na tri izjemno pomembna vprašanja: želite imeti štedilnik ali vgradno pečico; želite, da je pečica tudi odličen stilski dodatek k vaši kuhinji; koliko denarja ste pripravljeni odšteti za nakup pečice? Vabimo vas, da prelistate ponudbo naših pečic TUKAJ.

Kakšna je razlika med samostoječo in vgradno pečico

TEFAL mini pečica z kuhalnima ploščama OF463830 Optimo 32l

TEFAL mini pečica z kuhalnima ploščama OF463830 Optimo 32l

Glede na velikost prostora, ki ga nameravate odmeriti v kuhinji za pečico, lahko izbirate med štedilnikom ali med vgradno pečico. Štedilnik velja za povsem samostojno enoto. Kombiniran je s kuhalno ploščo, in sicer na vrhu pečice. Pečica je razpolago v različnih velikostih oziroma dimenzijah. Samostojne pečice so odlična izbira za manjše kuhinje, kjer torej ni dovolj prostora za posamezno nameščanje pečice ter za ločeno nameščanje kuhalne plošče.

Po drugi strani pa vgradna pečica omogoča veliko možnost vgraditve, ker se lahko namesti pod kuhalno ploščo. Prav tako se lahko vgradi pod kateri koli drug kuhinjski element. Pečico lahko na primer vgradite v kuhinjsko omaro na višino oči – da se vam pri tem ne bo treba sklanjati.

Kakšna naj bo velikost pečice

Medtem ko višina pečice ponuja veliko več izbire, pa je povprečna širina takšnega aparata v kuhinji med 60 ter 70 centimetri. Na voljo so pečice v različnih prostorninah. Izbiro je treba zlasti prilagoditi številu družinskih članov. Če na primer vaša družina šteje štiri člane, bo za vas najprimernejša tista, ki ima 80 litrov.

Kaj je značilno za sodobno zasnovane pečice

Za novejše modele pečic je značilno, da vam omogočajo možnosti samodejnega pečenja jedi. Takšno pečico je treba torej nastaviti za peko določene vrste jedi in pečica nato kar sama poskrbi za nastavitev optimalne temperature ter časa peke.

Vgradna pečica Electrolux EOE7P31X

Vgradna pečica Electrolux EOE7P31X

Moderna pečica vam ponuja tudi tako imenovano 3D ali 4D pečenje. To pomeni, da vam zagotavlja pečenje na različnih treh ali pa na štirih nivojih. Naenkrat torej lahko pripravite tri ali štiri različne vrste jedi. Sistem gretja vam ob tem omogoči povsem enakomerno peko, in to na vseh nivojih obenem, ter seveda tudi povsem enakomerno porazdelitev toplote.

Nekatere vgradne pečice vsebujejo tudi samočistilne obloge. Ob visoki temperaturi na njih poteka oksidacija, maščobni delec pa pade na oblogo. Tam svojo strukturo spremeni in maščoba na dotik v resnici ni več mastna.

Zasteklitev, barva in čiščenje

V izogib temu, da se opečete, sploh če je pečica na višini do katere bi lahko dostopali tudi otroci, so zdaj na voljo tudi pečice z večplasno zasteklitvijo vrat. Tako lahko imajo lahko pečice zasteklitev z dvema, tremi ali celo štirimi stekli. Seveda več kot je stekel, manj vroča bodo vrata na otip.

Kar se tiče same barve, lahko v naši ponudbi najdete različne variante: črno, belo, sivo, srebrno, inox in pečice iz nerjavečega jekla. Izbira je čisto na vaši strani.

Po koncu pečenja boste vsake toliko morali pečico seveda tudi očistiti. V članku “Pečice – kako izbrati najprimernejšo” lahko preberete več o pečicah s hidrolizo, katalizo in pirolizo.

Related Posts